Reviews

Ik hoor graag hoe je het hebt gevonden. Laat ook je review achter!

Met veel plezier wandel ik sinds jaar en dag met Jacques de Gruijter in binnen- en buitenland. Jacques weet altijd op het juiste moment op de juiste plekjes te zijn. "Kijk en luister, nu met de ochtendschemering beginnen de edelherten te burlen". Hij herkent de veranderingen in de natuur en spot steevast als eerste een ree of een bijzondere vogel. Met hem is de beleving van buiten zijn zoveel rijker. Zijn enthousiasme voor en kennis van de natuur die niet zelden de entourage voor een goed gesprek vormt zijn aanstekelijk. Met een muts op te midden van de de bevroren Ankeveense plassen de elementen trotseren, in een jachthut op de Veluwe bronstige edelherten bekijken, in de zomer over de savanne van de Kampina en langs de vennen van Oisterwijk struinen, met een trekpontje over het water in de Biesbosch, een dassenburcht ontdekken in de heuvels van Zuid Limburg, loop mee met Jacques en je zult het allemaal beleven.

Frank van Soest    7 mei 2014  

Ik ben met mijn 5-jarige zoontje meegegaan op de Kleine Beestjestocht van Jacques. Mijn zoontje is vaak verlegen bij mensen die hij niet kent, maar bij Jacques voelde hij zich meteen op z'n gemak. Mooi om te zien hoeveel Jacques weet over allerlei dingen in de natuur waar je zelf niet zo bij stil staat. Ook weet hij zijn eigen enthousiasme erg goed over te brengen. Het zoeken naar beestjes met een schepnet in het water vond mijn zoontje het leukste. De rest van de dag heeft hij tegen iedereen vertelt wat hij allemaal had gevangen! Zeker voor herhaling vatbaar dus!

Stefanie    24 augustus 2016  

Op tweede paasdag 2015 beleefden wij onze eerste wandeling in de avondschemering om reeën te spotten in de bossen nabij Breda. Wat een spannend en een mooi avontuur was het. Jacques kon uiteraard niets garanderen, maar hopen dat we reeën zouden zien deden we natuurlijk wel. Aan het begin van de wandeling zagen we al snel een ree en later bij het invallen van de duisternis werden we beloond met het zicht op reeën alleen of in groepjes van drie door het struikgewas of open veld. Heel leuk! Niet alleen het reeën spotten was leuk, maar zeker ook de hele sfeer van een avondwandeling door het bos zo dicht bij huis. De kinderen hebben genoten en de volwassenen zeker niet minder. Dank je wel Jacques voor deze bijzondere ervaring.
Monique Maas-ten Have

Monique Maas-ten Have    7 april 2015  

Dank je Jacques, onze kleine beestjes tocht van gister was fantastisch. De kinderen (En wij) hebben er volle bak van genoten! Wilde verhalen nog in de auto.

Harmke    29 augustus 2019  

Afgelopen zondag hebben we met een Jacques een zeer geslaagde reeënspot tocht gemaakt. Nadat we vroeg uit ons bedje waren gekomen stond Jacques ons om 7 uur al bij de Fazanterie in Ulvenhout met goede zin op te wachten. Na een half uurtje gelopen te hebben waarbij we gewezen werden op onder andere hoefafdrukken en reeënsporen door het hoge gras was het raak en zagen we een mooi exemplaar op een meter of 25 afstand in het bos en direct hierna zagen we er nog een wegrennen. Jacques is een enthousiaste gids en een echt natuurmens, naast zijn kennis over de reeën kregen we nog volop uitleg over een hoop andere zaken welke we zagen en hoorde in het bos zoals de verschillende vogels, een termietenheuvel en diverse planten. we sloten vervolgens af met een lekker kopje koffie en iets lekkers voor de kinderen. Al met al een aanrader voor een erg leuke morgen in de natuur.

fam Wagenaars    19 mei 2014  

Wat heb ik en mijn mede fietsers genoten van het wild-spotten in de avondschemer. Jacques beloofde niets maar hebben menig zwijn gezien.
Dagen later, heb ik met mijn gezin de nieuwe kennis in praktijk kunnen brengen. Nooit eerder zag ik iets, maar nu wist ik tijdens een klein fietstochtje 9 (2+7) zwijnen te spotten! We genieten er nog steeds van.

Rob Boxma    7 september 2014  

Met pinksteren gekampeerd op de harskamperdennen.
Daar werd een wild spot tocht per fiets aangeboden.
Wij als gezin met 4 kinderen hadden zoiets nog nooit beleefd.
Het was best spannend om spiedend en zo stil mogelijk door de avondschemering te rijden!
Van te voren werd heel eerlijk en realistisch vertelt dat er geen garantie was op het zien van wild.
Maar Jaques wist ze toch te vinden!
1 ree (van achteren) daarna twee in het bos en iets verderop een stuk of 3 zwijnen met jonkies.
na een verkwikkend borreltje op de terug weg nog een paar zwijnen met jongen vlak naast het fietspad.
ook de nodige sporen en wildwissels werden ons aangewezen. als besluit hebben we ook de roep van de nachtzwaluw gehoord.
alles bij elkaar een leuke belevenis voor ons hele gezin.

Fam van Doorn    15 juni 2014  

Van burlende herten, knorrende zwijnen en een bloedmooie zonsondergang

Vorig weekend zijn we met Jacques op excursie geweest in de Veluwse bossen. In de avondschemering wandelden we door een prachtig herfstbos en keken we uit naar zwijnen, herten en reeën.

Natuurlijk was er geen garantie dat we iets zouden zien, het is geen dierentuin, maar al direct hadden we het geluk drie rustig grazende dames-edelherten aan te treffen (oftewel hinden, zo leerde Jacques ons). Vrij snel kwam ook een imponerend mannetjeshert met een enorm gewei in zicht. Het plaatshert , vertelde Jacques, dat alle andere geïnteresseerde mannen op afstand houdt en het voorrecht heeft om de dames te mogen bevruchten.

Het was een spannend schouwspel deze dieren te zien én te horen. Het burlen van de edelherten is namelijk een ongekend indrukwekkend geluid dat met niets te vergelijken is.

Maar dat was niet alles deze avond. We kwamen zwijnen tegen, een ree, hazen en genoten verder van een bloedmooie zonsondergang op een iets mistig heideveld.

Voor ons was het een onvergetelijk avond. Dank Jacques voor je enthousiasme, je kennis van zaken en je boeiende manier van vertellen! We hebben genoten!

Ingrid Dekker en Sander Honing    9 oktober 2015  

Wat een geweldige belevenis zo’n wandeling met Puur Buiten Zijn en wat is het leuk om die cadeau te doen via een cadeaubon! Jacques nam mij en mijn vader mee naar de Midden-Veluwe waar we direct na aankomst werden getrakteerd op de aanblik van 7 Edelherten die aan de rand van het bos stonden te grazen. Ook kwam een vos voorbij en zagen we reeën wegspringen in de opkomende schemering. Jacques is een bevlogen gids die je meeneemt op avontuur, dit is écht een stuk meer dan alleen wandelen. Hij werkt graag met wat kleinere groepen en weet daardoor als geen ander de balans te vinden tussen stil genieten en het gepassioneerd delen van zijn kennis en ervaringen. Wij gaan het zeker nog een keer doen en kunnen het ook van harte aanbevelen aan iedereen die van de natuur houdt.

Henriette Vooijs

Henriette Vooijs    14 september 2014  

Tussen alle augustus-nattigheid door fietsten we op zaterdagavond 16 augustus een prachtige rit in het avondlicht van het Kootwijkerzand. Al gauw ontdekten we sporen van edelherten....zouden we ze te zien krijgen?

Geen edelherten deze avond, maar wel zwijnen. Zwijnen, zwijnen en nog eens zwijnen! Dankzij de tips van Jacques hoe en waar je het beste kunt kijken en waar je op moet letten, zagen we op zeker 4 verschillende plekken wilde zwijnen met hun (niet meer zo heel erg kleine) kleintjes.

Een jachtbittertje tussendoor en in de dichte schemering van de bossen terug naar de Harskamperdennen. Dank je wel Jacques voor deze fijne wildspotavond, je enthousiasme en kundige uitleg!

Yvonne    23 augustus 2014  

Ik heb gisteren mijn spreekbeurt gedaan over uilen. Vooral over de ransuil. En ik kreeg een GOED.
Paar maanden geleden ben ik mee op ransuilen excursie geweest in dorst. Dat was super leuk. Vooral de uilenballen uitpluizen en dat de uilen ineens uit de bomen vlogen.
In de klas had ik ook uilenballen meegenomen . Tijdens mijn spreekbeurt hebben sommige kinderen uilen ballen gepluist. Je zag schedeltjes van muisjes en kleine botjes.
Ik ben veel te weten gekomen over de uil. Bijvoorbeeld hoe het komt dat een uil zijn kop bijna helemaal kan omdraaien. Dat komt dus omdat hij 14 nekwervels heeft en wij maar 7.
Ransuilen vind ik grappig, omdat hij pluimpjes op zijn kop heeft. Dat lijken net oortjes. Maar dat zijn ze niet.
Groetjes Loes

Loes Bogaarts    27 mei 2015  

Geweldige enthousiaste ervaring voor onze kleinzoon van 4 om met “De Boswachter”, zoals hij het zelf ziet, om kleine kriebeldiertjes te ontdekken in het bos achter Natuurkampeerterrein Harskamperdennen.
Complimenten Jacques!

Frits Tor    3 augustus 2019  

Met Jacques op pad om ransuilen te spotten. Aangezien we bij Jacques om de hoek wonen hadden we de luxe dat wij mochten meerijden met hem. Rijdend naar het bos ging Jacques al los met zijn verhalen over de uilen. En niet alleen over de uilen, maar ook over zijn tochten om reeën en wildzwijnen te spotten. Onze verwachtingen waren hoog gespannen. Ransuilen in het bos in Dorst. Zo dichtbij! Onze auto geparkeerd sloten nog 4 mensen zich aan. Na alle wind en regen hadden we een prachtige dag! Blauwe hemel en lekker fris! Heerlijk weer om nog even in het bos te zijn en de dag ermee af te sluiten! Na een wandelingetje door het bos kwamen we aan bij een ven omringd door heel veel naaldbomen. Hier zouden onze uilen zich verschansen. En inderdaad na goed kijken zagen we ze zitten, echt een heleboel. Volgens Jacques een stuk of 18. We spotten ze in 3 bomen. Jacques toont ons de uitwerpselen van de uilen - zo wist hij ook waar ze zaten - en we zien de schedel van een muis zitten alsook nageltjes van een vogeltje. Nu wachten op de schemering, want dan komen ze tot "leven". En ja hoor bij het invallen van de avond zien we leven in de bomen. Ons wachten wordt beloond. De een na de ander "vliegt uit". Prachtig om te zien! In het bijna donker gooit Jacques er nog een soort "survival tocht" in richting auto. Daar aangekomen worden we nog getrakteerd op een Jägermeister om de innerlijk mens te verwarmen. Dank je wel Jacques voor deze prachtige ervaring!

Diana Voeten-Harms    16 januari 2015  

Mijn zus werd 50 en we zouden wild gaan spotten. Ik hield mijn hart vast, kleumend in de kou met 6 pubers (want "wandelen" wordt door alle neefjes en nichtjes gezien als het meest saaie wat er op de wereld bestaat). Maar toen Jacques aan kwam lopen kreeg ik er vertrouwen in; als er wild was, zou hij het voor ons vinden!
En het kwam goed: we waren nog niet op weg of we zagen eerst 2 vrouwtjes zwijnen en wel 15 kinderen. Zij volgden ons een tijdje tot ze ons uiteindelijk opjaagden. Best spannend en heel bijzonder! De rest van de tocht hingen ook de pubers aan zijn lippen en heb ik niemand meer over het "saaie" wandelen horen piepen!
Dus als je een activiteit voor jong en oud zoekt waarbij de natuur puur beleven boven aanstaat, dan ben je bij Jacques op het goede adres! Heel erg bedankt voor deze bijzondere ervaring!

Barbara van der Vaart    23 maart 2015  

Al fietsend langs de Mark kwam ik voor het eerst met Jacques in gesprek. Wij kenden elkaar van het halen en brengen van de kinderen naar het schoolplein. Naast het fietsen en wandelen bleken wij nog een gezamenlijke passie te hebben, sportvissen. Met één verschil: Jacques pakt aan. Waar ik telkenmale excuses vond om niet te gaan, heeft Jacques mij gewoon meegenomen. We beleven al jaren prachtige visavonturen. In en om Breda, op zee, maar ook in de Biesbosch op korte rijafstand van Breda. Jacques is goed voorbereid en hij weet met zijn camera mooie momenten vast te leggen. Altijd weer leuk voor het thuisfront! Langs de waterkant kunnen wij veel achter ons laten of bespreken, maar vooral puur genieten van de elementen om je heen. En dan……een aanbeet. De adrenaline schiet door je lichaam en je voelt je even dat kleine jochie van tien. Heerlijk, dankzij Jacques heb ik mijn oude hobby weer terug en ik kijk er naar uit om opnieuw met hem het echte ‘buiten’ te beleven.

Hans Snijders    7 mei 2014