Mijn Blog

Het wordt voorjaar, dat is al weer goed te merken. De natuur komt weer tot leven. ik ga opnieuw in samenwerking met Boerderij Wolfslaar ‘kleine beestjestochten’ organiseren in de Natuurtuin.

De eerste is op zondag 5 april a.s. van 10.30 uur tot 12.00 uur. Erg leuk voor jonge onderzoekers vanaf circa 4 jaar. Het is in het prille voorjaar vooral de tijd van de kikkerdril. Dat is vast te vinden met een beetje goed zoeken.KIKKERVISJE

Wist je dat een kikkervisje eerst met kieuwen onder water ademt en daarna longen krijgt en boven water moet zijn om te kunnen ademen?

We gaan met een schepnetje kijken wat we kunnen vangen in het water, misschien wel echte salamanders.Maar ook op de grond zijn er veel kleine diertjes. Kijk maar ‘ns goed om je heen, til maar ‘ns oude tak van de grond en haal maar ‘ns een schepnetje door ‘t water. Overal zijn kleine kriebelbeestjes. Soms zien er een beetje vies of eng uit, maar het valt allemaal wel mee hoor. Ze zijn vooral nuttig.

lieveersbeestje mier luis


Kleine diertjes werken soms samen, zoals deze mieren, die de bladluis beschermen tegen het hongerige lieveheersbeestje. In ruil daarvoor krijgen de mieren ‘suikerwater’ van de luizen. Apart hé.

Heb je wel ‘ns een dode boomtak omgerold? Moet je ‘ns kijken wat daar allemaal onder vandaan kruipt. Torretjes, wormen, pissebedden. Die bodemdiertjes doen nuttig werk, want ze ruimen de resten van het hout en dode planten op.

Wil je een keer mee struinen door De Natuurtuin van Boerderij Wolfslaar en meer te zien en te horen krijgen over de kleine beestjes en met een schepnetje zien wat je boven water haalt? Dat kan. Ik vind het leuk als je meegaat!

Het kost 6 euro per kind en 2 euro per volwassen begeleider. Na afloop krijgen de kinderen wat te drinken.