Mijn Blog

Het is zomer. Dat is goed te merken. De natuur is volop in leven. Als afsluiting van de zomervakantie organiseer ik samenwerking met Boerderij Wolfslaar op 18 augustus een ‘kleine beestjestocht’ in de Natuurtuin.

De tocht is van 10.30 uur tot 12.00 uur. Erg leuk voor jonge onderzoekers vanaf circa 4 jaar.
Kijk maar ‘ns goed om je heen, til maar ‘ns oude tak van de grond en haal maar ‘ns een schepnetje door ‘t water. Overal zijn kleine kriebelbeestjes. Soms zien er een beetje vies of eng uit, maar het valt allemaal wel mee hoor. Ze zijn vooral nuttig.

lieveersbeestje mier luis


Kleine diertjes werken soms samen, zoals deze mieren, die de bladluis beschermen tegen het hongerige lieveheersbeestje. In ruil daarvoor krijgen de mieren ‘suikerwater’ van de luizen. Apart hé.

Heb je wel ‘ns een dode boomtak omgerold? Moet je ‘ns kijken wat daar allemaal onder vandaan kruipt. Torretjes, wormen, pissebedden. Die bodemdiertjes doen nuttig werk, want ze ruimen de resten van het hout en dode planten op.

KIKKERVISJE

Ook in het water wemelt het van de kleine beestjes. Waterkevertjes, maar ook spannende waterschorpioenen of salamanders zijn er te vinden.
Wist je dat een kikkervisje eerst met kieuwen onder water ademt en daarna longen krijgt en boven water moet zijn om te kunnen ademen?

Wil je een keer mee struinen door De Natuurtuin van Boerderij Wolfslaar en meer te zien en te horen krijgen over de kleine beestjes en met een schepnetje zien wat je boven water haalt? Dat kan. Ik vind het leuk als je meegaat!

Het kost 6 euro per kind en 2 euro per volwassen begeleider. Na afloop krijgen de kinderen wat te drinken.